Μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου αποφαίνεται αυτό που ήδη έχετε παρατηρήσει εδώ και καιρό γύρω σας: Το μέσο που επιλέγουν οι καπνιστές για να σταματήσουν τη βλαβερή τους συνήθεια είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η έρευνα προστίθεται σε μια σειρά άλλων μελετών με αντίστοιχα αποτελέσματα, ενώ ουσιαστικά χαρτογραφεί και την πραγματικότητα.
Όμως, παρόλα αυτά, σημαντικοί φορείς αλλά και κρατικές αρχές που ρυθμίζουν τη νομοθεσία, «κωφεύουν» και εξακολουθούν να εξομοιώνουν το ηλεκτρονικό με το συμβατικό τσιγάρο, δημιουργώντας όχι απλά σύγχυση και παραπληροφόρηση, αλλά και ουσιαστική αποτροπή στη δοκιμή του μέσου αυτού για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal και επικεφαλής ερευνητής ήταν ο «δικός μας», Φίλιππος Φιλιππίδης, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και στην Ιατρική Αθηνών (συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Βαρδάβας, από την Ιατρική Αθηνών, συνεργάτης του Κέντρο Απεξάρτησης Νικοτίνης της Μινεσότα των ΗΠΑ). Αφορά σε μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 2017 το ποσοστό των νυν και πρώην καπνιστών που προσπάθησαν να το κόψουν χωρίς ιατρική βοήθεια αυξήθηκε στο 74,8% (από το 70,3%) το 2012, με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδος διακοπής να τριπλασιάζεται σχεδόν στις προτιμήσεις (από 3,7% στο 9,7%). Αντίστοιχα, οι καπνιστές που χρησιμοποίησαν υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μειώθηκαν από το 7,5% στο 5% και όσοι χρησιμοποίησαν φαρμακευτικά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος μειώθηκαν από το 14.6% στο 11,1%.
Παρατηρούν, δηλαδή, οι επιστήμονες ότι η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές ως μέσο διακοπής του καπνίσματος επιφέρει μείωση στις άλλες παραδοσιακές μεθόδους (τσιρότα νικοτίνης, φάρμακα κτλ.). Τα ποσοστά χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μάλιστα αυξάνονται στους νεώτερους, που προτιμούν αυτό το μέσο διακοπής παρά τις παραδοσιακές μεθόδους.
Ένας καλόπιστος παρατηρητής, αντιλαμβάνεται εύκολα την αιτία που παρόλα αυτά το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται πολύ εχθρικά, ως κάτι αντίστοιχο με το συμβατικό, σε χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα τεράστια ιατρικά και φαρμακευτικά συμφέροντα πλήττονται από τη χρήση του, όπως χαρτογραφείται και με τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη έρευνα, μια αρνητική εξέλιξη για την κερδοφορία τους και ως εκ τούτου τα πανίσχυρα λόμπι φροντίζουν να «μετριάσουν» τις συνέπειες, πολεμώντας το μέσο αυτό γιατί πολύ απλά, μειώνει τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
Έρευνες που δημοσιεύονται με αμφίβολη επιστημονική πιστότητα, ανακοινώσεις επαγγελματικών ιατρικών συλλόγων (που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες), παραπλανητικά συμπεράσματα σε πηχυαίους τίτλους δημοσιευμάτων στον Τύπο και, κυρίως, απροθυμία προσαρμογής στην πραγματικότητα από τους νομοθέτες που επηρεάζονται, είναι μερικοί τρόποι έκφρασης αυτής της αντίδρασης των κατεστημένων συμφερόντων, με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας να μην αποτελεί φυσικά το ζητούμενο για αυτούς, αφού ο στόχος τους είναι η συνέχιση ή αύξηση της κερδοφορίας τους.
Όμως, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, καταδεικνύεται η ανάγκη παροχής υποστήριξης στους Ευρωπαίους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν και θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεχτικά εάν η διαθεσιμότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντικαταστήσει τις άλλες μεθόδους, καθώς και οι συνέπειες αυτής της αλλαγής. Δηλαδή, προσθέτουν οι επιστήμονες, θα πρέπει η Ε.Ε. να εξετάσει προσεχτικά νέες προσεγγίσεις πολιτικών για τη διακοπή του καπνίσματος.
Η έρευνα καταλήγει: «Η υποστήριξη στις προσπάθειες των καπνιστών που θέλουν να το κόψουν αποτελεί σημαντική στρατηγική στη μάχη εναντίον του καπνού. Η αναγνώριση των νέων τάσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, μπορούν να πληροφορήσουν σημαντικά τους γιατρούς αλλά και τους νομοθέτες»...