Find a Franchise

Αναζητείστε με βάση τα δικά σας κριτήρια τα franchise concepts σας ενδιαφέρουν!

Search your concept!

ΓΣΕΒΕΕ

Μερική ανάκαμψη της τάξης του 5,2%, σημείωσε ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ΜμΕ που παρουσιάστηκε σήμερα από την ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φτάνοντας το 59,8%, μετά το αρνητικό ρεκόρ του 54,6% που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2020.

Παρόλο που η άρση των περιοριστικών μέτρων και η προσωρινή επιστροφή στη συνήθη επιχειρηματική λειτουργία προκάλεσε μια θετική ανάκτηση, τα νούμερα μετριάζονται από την έξαρση του δεύτερου κύματος στο τέλος του 2020.

Παρά την επάνοδο, οι περιορισμοί στις μη βασικές υπηρεσίες και η επακόλουθη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης είχαν σοβαρό αντίκτυπο ειδικά στις ΜμΕ του τομέα υπηρεσιών. Συνεπώς, η ανάκαμψη το φθινόπωρο υπήρξε λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο. Στις περιοχές του Νότου και της Περιφέρειας, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με βαθύτερη ύφεση, φαίνεται μεγαλύτερος θετικός αντίκτυπος από την άρση των περιοριστικών μέτρων απ’ ό,τι στις Βόρειες και Κεντρικές χώρες. Συνολικά, το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών περιοχών μειώθηκε σε 10,5 από 15,8 μονάδες.

Στη σημερινή παρουσίαση του πλέον πρόσφατου Βαρόμετρου ΜμΕ της ΕΕ από τη Μονάδα Μελετών της SMEunited, o Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Gerhard Huemer δήλωσε: «τα μέτρα άρσης των περιορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν ενθαρρυντική ανάκτηση σε όλους τους τομείς, ακόμα και εάν ήταν πιο αργή απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν συλλεχθεί αφορούν στις προσωπικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι οποίες επλήγησαν από νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) και μειωμένη ζήτηση. Από την άλλη μεριά, ο τομέας κατασκευών έχει καλύτερη του μέσου όρου απόδοση».

Γενικά, οι ΜμΕ πλήττονται εντονότερα από την κρίση από ό,τι η οικονομία συνολικά λόγω της εντονότερης παρουσίας τους στον τομέα υπηρεσιών. «Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που οφείλεται στη μη δυνατότητα πρόβλεψης της συμπεριφοράς του ιού, της εκστρατείας εμβολιασμού, και της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης», εξήγησε ο κ. Huemer.

Το καθεστώς οικονομική στήριξης των πληττόμενων και η ανάκαμψη του τζίρου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Κατά την SMEunited, για τη διέξοδο από την τρέχουσα αβεβαιότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, το επίκεντρο των επερχόμενων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να είναι η εφαρμογή κατάλληλα ισορροπημένων και αλληλοενισχυόμενων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.