Τα Coffee Lab θεωρούνται ως το franchise concept στο 3rd wave coffee movement που άλλαξε τα δεδομένα της καφεστίασης στην Ελλάδα, διαθέτοντας το πλέον δυναμικό brand name, κορυφαία τεχνογνωσία και ροφήματα από ιδιαίτερες ποικιλίες καφέ μοναδικής προέλευσης (single origin), σε ασύγκριτες τιμές και ποιότητα, με ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις και άριστα εκπαιδευμένους baristi. Συζητάμε με τον κ. Στέλιο Ρουμελιώτη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Coffee Lab και μας αποκαλύπτει το παρόν και το μέλλον της αλυσίδας του.

15 Απριλίου 2016

Η εμπειρία σας στον κλάδο της καφεστίασης ξεπερνά πλέον τα 12 χρόνια, και μάλιστα σε διάφορες θέσεις από υπεύθυνος καταστήματος, μέχρι υπεύθυνος εκπαίδευσης σε μεγάλη εταιρεία καφέ και βασικό στέλεχος μεγάλου εργοστασίου παραγωγής καφέ. Πώς αποφασίσατε τη δημιουργία μιας ακόμη αλυσίδας καφέ;

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για τον καφέ. Αφού ασχολήθηκα επαγγελματικά πολλά χρόνια στον κλάδο, ανακάλυψα το τι σημαίνει καλός καφές και ποιες είναι οι συνιστώσες που δημιουργούν το σωστό αποτέλεσμα στο ρόφημα. Αναμφισβήτητα ερωτεύτηκα τον κόκκο και μέσα από τις προσωπικές αναζητήσεις μου ανακάλυψα τις νέες τάσεις, τα κύματα του καφέ όπως τελευταία αναφέρονται.

Με στόχο να γνωρίσει ο καταναλωτής ένα καλύτερο και διαφορετικό ρόφημα καφέ ξεκίνησα το πρώτο κατάστημά μου, όπου σε μια εποχή που ο φραπέ ήταν το Νο1 προϊόν τολμήσαμε απλά να μη τον σερβίρουμε και στη συνέχεια ήρθε και η παραγωγική μονάδα με στόχο να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στον κύκλο επεξεργασία των πρώτων υλών.

Το franchise ως απόφαση ανάπτυξης ήρθε από τη μια μεριά από το ίδιο το ενδιαφέρον φίλων να ξεκινήσουν το δικό τους Coffee Lab και από την άλλη, από την διαπίστωση ότι δεν υπήρχαν καταστήματα τέτοιου ύφους, ένα γεγονός που δημιουργούσε ένα κενό στην αγορά, με προοπτικές ανάπτυξης και τελικά δικαιωθήκαμε καθώς από τον Οκτώβριο του 2015 έχουμε περίπου 10 νέα καταστήματα, με σταθερό ρυθμό πλέον 2 – 3 νέα franchise κάθε μήνα.

Έχετε διακριθεί δυο φορές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα barista 2008 – 2009 με την πρώτη θέση, όπως και στα παγκόσμια πρωταθλήματα barista WBC Copenhagen 2008, με την 20η θέση ανάμεσα σε 48 χώρες, και Atlanda 2009, με την 15η θέση ανάμεσα σε 52 χώρες. Γνωρίζετε, λοιπόν, όλα τα μυστικά του ροφήματος που ονομάζεται καφές! Πιστεύετε ότι ο κλάδος στην Ελλάδα έχει και άλλα περιθώρια ανάπτυξης;

Τα τελευταία έτη έχει αφενός αυξηθεί η κατανάλωση καφέ και έχει γίνει καθημερινή μας συνήθεια και από την άλλη έχουν ανοίξει αμέτρητα καταστήματα, εντείνοντας ιδιαίτερα τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, είναι γνωστά τα θέματα που αντιμετωπίζουν επώνυμες αλυσίδες του κλάδου, αλλά και η δύσκολη οικονομική θέση των περισσοτέρων αυτόνομων καταστημάτων.

Ως προϊόν ο καφές είναι σίγουρο ότι χαρακτηρίζεται από μια σταθερή αύξηση στην κατανάλωση, αυτό όμως που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κλάδο αφορά στην βιωσιμότητα των υφιστάμενων καταστημάτων, όπου το υψηλό food cost και η χαμηλή συνολική ποιότητα δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα.

Στα Coffee Lab πιστεύουμε στην ολική ποιότητα, εφοδιάζουμε τα καταστήματά μας με single origin ποικιλίες καφέ από τέσσερεις διαφορετικές προελεύσεις, σε ασύγκριτες τιμές πολύ χαμηλότερες από τα υποδεέστερα επώνυμα χαρμάνια. Ταυτόχρονα, παρέχουμε εντατική εκπαίδευση και χρησιμοποιούμε πολύ δυνατές μηχανές και μύλους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε εξαιρετική ποιότητα ροφημάτων με πολύ καλά περιθώρια κέρδους για τους συνεργάτες μας.

Σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο και φιλικό στήσιμο των καταστημάτων μας και με ένα ευρύ προϊοντικό κατάλογο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από καινοτόμα προϊόντα, έχουμε δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο concept που γίνεται το καθημερινό στέκι, διασφαλίζοντας τζίρο και κερδοφορία.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείστε αποκλειστικά στον χώρο του speciality coffee, διαθέτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις και αναπτύσσοντας το δίκτυο καταστημάτων Coffee Lab. Ποιοί είναι οι κύριοι λόγοι που ο συγκεκριμένος κλάδος του speciality coffee γνωρίζει ανάπτυξη στη χώρα μας;

Τα βασικά χαρακτηριστικά του του τρίτου κύματος του καφέ αποτελούν τόσο η έμφαση στην προέλευση και στην ποιότητα της α’ ύλης, όσο και ο τρόπος προετοιμασίας και παρασκευής του ροφήματος. Ο έλεγχος της ποιότητας των κόκκων και η προσήλωση σε αυστηρές προδιαγραφές καθ’ όλη την αλυσίδα «Farmer – Cupper – Roaster – Barista – Customer» αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας καφέ.

Ο πραγματικά καλός καφές είναι κάτι πολύ σημαντικό και αυτό ο καταναλωτής το αναζητά. Όταν το βρει, δεν τον αλλάζει. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει και στην πράξη στα καταστήματά μας. Οι πελάτες μας πάντα επιστρέφουν και καταλήγουν στην ποικιλία καφέ που τους ταιριάζει. Άλλοι θα καταλήξουν με την πρώτη, σχεδόν όλοι όμως θα θελήσουν να δοκιμάσουν σίγουρα πάνω από μια γεύση για να είναι σίγουροι για την τελική τους προτίμηση! Οι γνώσεις και το ενδιαφέρον των baristi μας διαφαίνονται ξεκάθαρα και έντονα και αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους. Ξέρουν ότι μπορούν να τους εμπιστευθούν και ξέρουν ότι θα απολαύσουν speciality coffee στην κυριολεξία!

Ποια θεωρείτε ως τα κύρια συστατικά επιτυχίας ενός café του τρίτου κύματος;

Η επιχειρηματική πρόταση των Coffee Lab έχει σχεδιασθεί ώστε να προσφέρει μοναδικά διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά, όπως και νεωτεριστικά στοιχεία που κάνουν την διαφορά.

Το concept των Coffee Lab προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τόσο τα προϊόντα, όσο και τις μεθόδους παρασκευής ροφημάτων, προσφέροντας μια συνολικά νέα εμπειρία καφέ. Από το open espresso bar μέχρι την εντυπωσιακή διαδικασία κρύας εκχύλισης (cold brew), τον κορυφαίο εξοπλισμό και τους άψογα εκπαιδευμένους baristi κάθε κατάστημα Coffee Lab ενθουσιάζει τους πελάτες και τους μυεί στον μαγικό κόσμο του τρίτου κύματος του καφέ.

Τα Coffee Lab προφέρουν κορυφαία προϊόντα καφέ που αλλάζουν τις καθημερινές συνήθειές μας, και τον ίδιο τον καφέ όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, με μονοποικιλιακούς - single origin καφέδες απ’ όλο τον κόσμο, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κένυα και Αιθιοπία. Καφέδες αψεγάδιαστοι, με ευδιάκριτη γεύση λόγω της προέλευσης ποικιλίας, της επεξεργασίας και του ιδιαίτερου τρόπου ψησίματος, που αντιστοιχούν μόνο στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ποιοτικά δεν μπορούν να συγκριθούν με τον συνηθισμένο εμπορικό καφέ. Άλλωστε, τα Coffee Lab υπηρετούν τη φιλοσοφία του direct trade, δηλαδή την απευθείας αγορά καφέ από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να διασφαλίζουν απαράμιλλη ποιότητα και υψηλή διαφοροποίηση.

Στα Coffee Lab οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, πάντα με τη βοήθεια των καταπληκτικών και άρτια εκπαιδευμένων baristi, βάσει των προσωπικών τους γευστικών προτιμήσεων την ποικιλία καφέ που θα απολαύσουν, δηλ. ακριβώς τον καφέ που θέλουν βάσει του δικού τους γευστικού προφίλ και φυσικά σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, σχεδόν απίστευτες.

Η προϊοντική γκάμα που διαθέτουν τα Coffee Lab αποτελείται από προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία του τρίτου κύματος του καφέ. Πέρα από speciality coffee, η προϊοντική γκάμα συμπληρώνεται από φρέσκα, υγιεινά σνακς, σάντουιτς, σπιτική λεμονάδα και φυσικά εξαιρετική πραγματική σοκολάτα σε διαφορετικές γεύσεις, που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, φτιαγμένη μπροστά στα μάτια του καταναλωτή, ακολουθώντας μια λαχταριστή διαδικασία παρασκευής από κακάο σε υγρή μορφή, έχοντας καθιερωθεί ως απόλυτο γευστικό σημείο αναφοράς.

Παράλληλα, λειτουργούν και ως καφεκοπτείο, με εξαιρετικές ποικιλίες συσκευασμένου καφέ, σοκολάτας και τσαγιού, όπως και μία μεγάλη γκάμα αξεσουάρ (π.χ. aeropress, syphon) για παρασκευή του καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο.

Τα Coffee Lab αριθμούν σήμερα σε 12 καταστήματα εν λειτουργία και απ’ ότι ξέρουμε ετοιμάζονται αρκετά ακόμη που σύντομα θα λειτουργήσουν. Για ποιους λόγους υιοθετήσατε το franchising ως στρατηγική ανάπτυξης;

Το franchising αφορά σε μια αποδοτική και για τα δύο μέρη συνεργασία και προσφέρει τη δυνατότητα μιας ταχείας ανάπτυξης. Αποφασίσαμε να αναπτυχθούμε μέσω franchise, καθώς οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται δεν είναι απλοί επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα είναι και καταστηματάρχες. Πιστεύουν και αγαπάνε αυτό που κάνουν και ασχολούνται ενεργά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε Coffee Lab προσφέρει στον καταναλωτή το μέγιστο των δυνάμεών του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους ευχαριστημένους πελάτες.

Έχουμε πληθώρα προτάσεων για συνεργασίες και πολλές από αυτές στοχεύουν σε καθαρά επενδυτικές επιλογές, καθώς τα νούμερα των καταστημάτων μας επιτρέπουν να τα δει κάποιος καθαρά ως επένδυση. Αυτό όμως που επιζητάμε είναι είτε να ασχολείται ενεργά ο ίδιος ο δικαιοδόχος, είτε ένα δικό του πρόσωπο, όχι από άποψη εμπιστοσύνης σχετικά με το ταμείο και την οικονομική διαχείριση, αλλά ως δέσμευση για τη σωστή λειτουργία του καταστήματος. Ο καταναλωτής πλέον είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και μόνο μέσω της ολικής ποιότητας μπορούμε να τον ικανοποιήσουμε.

Ποιό είναι το δικό σας μυστικό στο οποίο οφείλουν τα Coffee Lab την ταχεία ανάπτυξή τους;

Τα Coffee Lab διαθέτουν μοναδικό design καταστημάτων, εντυπωσιακό open espresso bar, εξαίρετα προϊόντα, από το καφέ φίλτρου κρύας εκχύλισης, μέχρι τα εκλεκτά ροφήματα σοκολάτας και αξεπέραστες καινοτομίες, από την εμφιάλωση του cold brew, μέχρι την λαχταριστή διαδικασία παρασκευής των ροφημάτων σοκολάτας, αλλά και τον ξεχωριστό τρόπο σερβιρίσματος. Αυτά με λίγα λόγια αποτελούν τα χαρακτηριστικά του concept που μας οδηγούν στην εδραίωση.

Παράλληλα, το Σύστημα Franchise των Coffee Lab σχεδιάστηκε με αυστηρό γνώμονα τόσο την διαχρονικότητα, όσο και τις ικανοποιητικές αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι αφενός η αρχική επένδυση θα πρέπει να κυμαίνεται σε λογικά όρια, αλλά αφετέρου η κερδοφορία είναι αυτή που διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο και εδώ είναι που τα Coffee Lab υπερτερούν με στοιχεία, καθώς όλα τα καταστήματά μας χαρακτηρίζονται από σημαντικές αποδόσεις. Τα Coffee Lab παρέχουν μια σειρά από μοναδικά προνόμια και διασφαλίζουν τους συνεργάτες – δικαιοδόχους μας με τα εχέγγυα της επιτυχίας:

 • Η πρώτη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα, που όχι μόνο διαθέτει single origin coffee, αλλά έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο concept σύμφωνα με το 3rd wave coffee movement και τολμά να καινοτομεί και να ενθουσιάζει.

 • Brand name υψηλής αναγνωρισιμότητας και κορυφαίας αποδοχής τόσο από την αγορά, όσο και από τον κλάδο του καφέ.

 • Κορυφαία τεχνογνωσία.

 • Κορυφαία προϊόντα καφέ που αλλάζουν τις καθημερινές συνήθειές μας, και τον ίδιο τον καφέ όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Μοναδικές ποικιλίες speciality coffee υπηρετώντας τη φιλοσοφία του direct trade, από Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κένυα, Αιθιοπία.

 • Ασύγκριτες τιμές και ποιότητα καφέδων.

 • Ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

 • Αρχική και συνεχής εκπαίδευση. Άριστα εκπαιδευμένοι baristi, που υπηρετούν το μότο των CoffeeLab «Έλα να διαλέξεις τον καφέ που σου ταιριάζει!»

 • Μοναδικό design, σύγχρονο, ζεστό και φιλικό, με το open espresso bar να δεσπόζει και να αναδεικνύει την ιεροτελεστία παρασκευής των ροφημάτων.

 • Μοναδικά προϊόντα, από το καφέ φίλτρου κρύας εκχύλισης (cold brew), μέχρι τα μοναδικά ροφήματα σοκολάτας.

 • Αξεπέραστες καινοτομίες, από την εμφιάλωση του cold brew, μέχρι την λαχταριστή διαδικασία παρασκευής των ροφημάτων σοκολάτας, αλλά και το μοναδικό τρόπο σερβιρίσματος.

 • Σωστή προϊοντική γκάμα, όπου πέρα από καφέδες, σοκολάτες και τσάι, περιλαμβάνει απολαυστικά αλμυρά και γλυκά εδέσματα.

 • Προϊόντα καφεκοπτείου, όπως απαράμιλλης ποιότητας συσκευασμένοι καφέδες, σοκολάτα, τσάι και αξεσουάρ καφέ.

 • Αποκλειστικότητα περιοχής, με δικαίωμα προτίμησης για όμορες περιοχές.

 • Μηδενικά περιοδικά τέλη, royalties και marketing fees.

 • Δυνατότητα παράδοσης του καταστήματος με το κλειδί στο χέρι.

Πόσο κοστίζει να ανοίξει κάποιος ένα Coffee Lab; Τι αναζητάτε στους υποψήφιους συνεργάτες σας σχετικά με τις ικανότητές τους και γενικότερα τα χαρακτηριστικά τους;

Η μέση επένδυση για ένα Coffee Lab αφορά σε 50,000 Ευρώ για τον εξοπλισμό, επίπλωση και διαμόρφωση ενός καταστήματος 40 – 60 τ.μ. Δεν υπάρχουν περιοδικές χρεώσεις royalties και marketing fees. Τα entry fees είναι 15,000 Ευρώ και υπάρχει και ένα κόστος 1,500 Ευρώ που αφορά την προσαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης και την επίβλεψη της κατασκευής. Οι δικαιοδόχοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργασθούν με δικά τους συνεργεία ή και να επιλέξουν τη δυνατότητα να τους παραδώσουμε το κατάστημα με το κλειδί στο χέρι.

Αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους, αυτό που ζητάμε είναι η ενεργή απασχόλησή τους στο κατάστημα, όχι με την έννοια να φτιάχνουν ή να σερβίρουν καφέ, αλλά να μπορούν να κάνουν τα παραπάνω όταν χρειασθεί και να είναι πάνω στο κατάστημά τους, να το αγαπάνε και να το φροντίζουν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να ανοίξουν το δικό τους 3rd wave café;

Σαφέστατα να προσέξουν τη συνεργασία με τη σωστή αλυσίδα που θα τους παράσχει τεχνογνωσία, προϊόντα και συνεχή βελτίωση. Να δώσουν βάρος στο σημείο που θα ανοίξουν το κατάστημά τους, ένα θέμα που έχει καθοριστική σημασία και πάντα σε σχέση με το ενοίκιο.

Το πιο σημαντικό είναι η επιλογή συνεργάτη που θα έχει την ικανότητα και την δέσμευση για συνεχή υποστήριξη. Το να φτιάξει κάποιος ένα κατάστημα και να βρει προμηθευτές είναι εύκολο. Δύσκολο είναι να έχει κάποιον συνέχεια κοντά σου σε θέματα εκπαίδευσης, νέων καταλόγων και προϊόντων, προώθησης και προβολής. Εδώ είναι που υπερτερούμε στα Coffee Lab και γι αυτό το λόγο επενδύσαμε σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και γραφείων στην Αθήνα, για να είμαστε κοντά στους συνεργάτες μας.

review us on google