Find a Franchise

Αναζητείστε με βάση τα δικά σας κριτήρια τα franchise concepts σας ενδιαφέρουν!

Search your concept!

Franchising.GR

Η νέα τάση στον κλάδο του καφέ ξεκίνησε από τους λάτρεις του ροφήματος, με τα πρώτα καταστήματα στη Ν. Υόρκη, όπως το Blue Bottle, αλλά και τα Intelligentsia Coffee, Cafe Grumpy, The Wormhole και Toby's Estate. Τα εν λόγω καταστήματα παρασκευάζουν και σερβίρουν υψηλής ποιότητας καφέ, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με νέους τρόπους όπως την Pour Over και τη Syphon. Τα καταστήματα που ανήκουν στο Τρίτο Κίνημα του Καφέ, αναδεικνύουν τον ίδιο τον καφέ, σε όλους του τις διαστάσεις, από την α' ύλη, τις φάρμες, τις μεθόδους παραγωγής, την παρασκευή, το σερβίρισμα, και του «συμπεριφέρονται» ως προϊόν ανώτερης ποιότητας, εντός του τρίπτυχου «barista - roaster - farmer».

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι ο σχετικός κλάδος στη χώρα μας έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού, διαφαίνεται η ανάγκη για διαφοροποίηση και ανανέωση, οι οποίες εύλογα θα υλοποιηθούν μέσω της έμπνευσης από το Τρίτο Κίνημα του Καφέ, δίνοντας, πλέον, βάρος στην ποιότητα και σταματώντας να αντιμετωπίζουμε τον καφές ως ένα κοινό προϊόν.

Το Τρίτο Κίνημα του Καφέ

Ζεστά καταστήματα, σύγχρονα και άνετα, προσφέρουν κορυφαίας ποιότητας καφέ, όπου ο barista μας προτείνει τόσο συγκεκριμένη ποικιλία, όσο και την ενδεδειγμένη μέθοδο παρασκευής όπως espresso, drip-over, aeropress, syphon. Ακόμη και το αφρόγαλα παρασκευάζεται διαφορετικά και ταιριάζει αρμονικά με τα αρώματα και τις γεύσεις του κόκκου, διακοσμημένο με περίτεχνα σχέδια latte art.

Το πρώτο κύμα θεωρείται πως ξεκίνησε στην Αμερική, τον 19ο αιώνα, όταν ο καταναλωτής άρχισε να πίνει καφέ, αντί για τσάι και καθιερώθηκε ως το καθημερινό ρόφημα πρόσληψης καφεΐνης, με στιγμιαίους και φίλτρου καφέδες, που τους έβρισκε και βρίσκει κανείς πολύ εύκολα παντού και δεν απαιτείται ειδική γνώση και εξοπλισμός για την παρασκευή τους.

Στη συνέχεια, με πρωτοδιδάξαντες του Ιταλούς, με τον espresso και τον cappuccino, αλλά και τον freddo espresso - cappuccino, latte κ.ο.κ. και κυρίως με τις μεγάλες αλυσίδες που πρωοεμφάνισαν ροφήματα με βάση των καφέ και τα espresso bars ξεκίνησε η απόλαυση του καφέ ως ρόφημα, με τον barista να συμμετέχει στην όλη διαδικασία και να αναβαθμίζεται ο ρόλος του.

Πλέον, η παρασκευή του καφέ αναδεικνύεται σε τέχνη, με πρωταγωνιστές καφέδες ανώτερης ποιότητας από συγκεκριμένες φάρμες, με ιδιαίτερες διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας και με πολύ μικρότερο χρόνο ζωής (specialty coffees), και με την συνεργασία farmer - roaster - barista ξεκινά μια νέα κουλτούρα καφέ και εμφανίζονται νέες ορολογίες όπως artisanal, micro lots, new crops, single estate coffees, single-origin bean, single origin coffees κ.λπ.

Η εποχή που ο Έλληνας προτιμά το «ιταλικό» καφέ, δηλαδή ροφήματα espresso, βασισμένα σε χαρμάνια Arabica και Robusta, συνήθως ψημένα λίγο παραπάνω από το ιδανικό, με ελαφριές και άχρωμες γεύσεις, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της και μόλις γνωρίσει τις νέες γευστικές εμπειρίες του Third Wave, σε ατελείωτα γευστικά προφίλ, τότε η το νέο κίνημα θα καθιερωθεί και στη χώρα μας.