Koulour History

Το κουλούρι έγινε γνωστό στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, πλέον όμως φθηνό, υγιεινό και νόστιμο, το μικρό και τραγανό σουσαμένιο κουλούρι εξελίχθηκε και διεκδικεί τη θέση του πιο αγαπημένου καθημερινού σνάκ.

Η ιστορία του ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη και στη συέχεια στη Θεσσαλονίκη. Η, δε, λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη "κολλίκιον" και πλέον έχει καθιερωθεί ως όνομα το «κουλούρι Θεσσαλονίκης».

Στο Βυζάντιο, η λέξη «κολλίκιον» που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα, σημαίνει κουλούρι.

Οι Έλληνες της Ηπείρου ως επαγγελματίες κουλουρτζήδες είχαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα στο κεφάλι τους, το οποίο προερχόταν από το βάρος της τάβλας που κουβαλούσαν. Ακόμα και σήμερα οι απανταχού πωλητές το μεταφέρουν στο κεφάλι τους με τάβλες - καλάθια ή σε γυάλινες τροχήλατες προθήκες.

Καθιερωμένο ως κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να παρασκευάζεται από πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρασκευή του λαχταριστού αυτού προϊόντος ήταν το εξαιρετικής ποιότητας σουσάμι και το καλό προζύμι. Τα μεσάνυχτα άναβαν τους ξυλόφουρνους ώστε πριν ξημερώσει να μοσχοβολούν οι γειτονιές. Οι μικροπωλητές είχαν ξεπουλήσει το απολαυστικό κουλούρι, ως τις 11.00 το πρωί.

Πλέον θα το βρείτε πλέον σε διάφορες παραλλαγές, πολύσπορο, γεμιστό, χωρίς σουσάμι, με ταχίνι, ολικής άλεσης, διπλό κ.ά., αλλά το κλασικό, σησαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι εκείνο που έχει μείνει στην καρδιά μας ως το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που πουλούσαν οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι από τα ξημερώματα!

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της γεύσης του κουλουριού (εκτός από το ψήσιμο και την ζύμη) είναι το πολύ και καλής ποιότητας σουσάμι. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο), αποτελούν τρόφιμα θερμιδογόνα μεν, υψηλής διατροφικής αξίας δε.

Οι σπόροι του σουσαμιού (μόλις 28 γρ.), προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Επίσης, η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι, το καθιστά μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία του σησαμιού, έχει συσχετιστεί, τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου (το σουσάμι περιέχει φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες) κ.ά.

Τη τελευταία περίοδο έχουν ξεκινήσει αρκετά καταστήματα - αλυσίδες που διαθέτουν ως κύριο προϊόν κουλούρι σε πολλές παραλαγές του, όπως και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών και καφέ, όπως οι Κουλουράδες, το Mon Kulur και το Koulour Koulour ή και το γνωστό Open Sesame.

Τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου κουλουράδικου είναι:

  • καταπληκτικό προϊόν, φρέσκο, υγιεινό και αγαπητό, όπως και ιδιαίτερα οικονομικό

  • υψηλά περιθώρια κέρδους, καθώς η παραγωγή γίνεται εντός των καταστημάτων

Γνώρισε την πρόταση franchise των KOULOUR KOULOUR κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Αρκετά concepts - καταστήματα δίνουν βάρος και στον καφέ, απαραίτητος στο προϊοντικό μίγμα κάθε street food, και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν προσθετικές πωλήσεις και αυξάνουν την πιστότητα των πελατών.

Σήμερα οι ημερήσιοι τζίροι των σύγχρονων κουλουράδικων ξεπερνούν τα 1,000 ευρώ και ενίοτε προσεγγίζουν ή οριακά ξεπερνούν και τα 1,500 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και αν οι τζίροι αυτοί  μειωθούν, τα υψηλά μεικτά περιθώρια όχι μόνο δικαιολογούν την επένδυση, αλλά την αναδεικνύουν ως μία από τις ελάχιστες επιχειρηματικές προτάσεις που μπορεί να αντιμετωπισθεί ως επένδυση και όχι ως λύση αυτο-απασχόλησης.

facebook_page_plugin